Sunday, October 30, 2011

#1 |tutorial| Signature for entry

Assalamualaikum wbt..
Ini adalah first tutorial yang penulis baru berani nak ceburkan diri, perlu ada ilmu dulu dan cari tahu baru boleh buat tutorials dan sebagainya :)

Signature.

Perlukah signature pada setiap entry?
Jawablah sendiri, penulis ingin mencurahkan ilmu sedikit berkaitan signature yang agak ringkas.
Mula-mula anda perlu ada "signature" sendiri, penulis lebih gemar menggunakan photoshop.

Jika menggunakan photoshop dan ingin menggunakannya, lihat visual tutorial di bawah.


*mahu tambah gambar @ icon terserah pada anda
Setelah siap, penulis sarankan anda gunakan photobucket untuk mendapatkan HTML code. Setelah di'upload' photobucket akan terus memaparkan HTML code, klik dan copy :)










Ini contoh HTML code daripada photobucket :







anda dikehendaki tukar/edit code seperti di bawah :







*anda nak guna signature yang penulis buat silakan guna copy paste code ini.
SINI , web tidak wujud, cuma ambil code seperti di atas pada web itu.


Seterusnya ke dashboard blog anda,














Saved! Signature anda sudah siap sepenuhnya :)
Klik 'New Post' lihat hasil.
say: alhamdulillah semua :)

*harap bermanfaat.

bawah ni officially penulis punya :)
Photobucket

Saturday, October 29, 2011

Seluar Dan Kain


Bila kita merasa sesak dalam melayari kehidupan, tatkala hati menagih kasih seorang hamba, berkata-kata tanpa sedar, aku mahu dia! Tanpa berfikir panjang, pejam celik pejam celik bayangan hitam mengatur bersama, bukan kerana ingin menemani tetapi dek hasrat hati yang silap dan salah memakan diri. 

Biar kita melunsur hari-hari dengan iman dan takwa, ilmu yang cukup, barulah kita cuba berusaha ke peringkat yang lain. Ya! ikutkan hati ingin sahaja bersama.. 

"Kau seluar aku kain, kita berbeza tapi punya hati yang tercipta.."

Sabar dalam penantian ini, moga seluarmu terjaga, dan kainku jua rapi. Kita tunggu, kita sabar.. ada cerita yang bakal kunjung tiba.. Biar masa berlagu riang, tiba saatnya kita bersama, jangan risau jangan gundah, istikharah ada meneman, sabar hati, jangan hendak beria bermain cinta :)

Benarkah itu cinta sejati?


Assalamualaikum sahabatku sekalian! 

*Bercakap tentang cinta dan kehidupan. Bila kemaruk cinta, patri janji-janji untuk bersama, bawa hubungan sampai syurga, kita couple islamik, sering berjumpa ditemani teman, meluah rasa rindu dan sayang.. -.-??
Ini luahan hati. Bila tengok mereka bercinta...akan jadi seakan ini..
Aku hanya ada dia.. 

Bila menyulam cinta, cakap mak ayah jadi yang kedua, ikut cakap boyfriend lagi penting, nak keluar dah tak payah beritahu mak ayah, wajib beritahu boyfriend dahulu, kalau dia tak bagi, tak boleh keluar. Bf is number 1!!

Bersama sudah agak lama, tipu menipu pada family, Im the big Liar!! Memanupulasikan keadaan, keluarga bawa masalah, hidup bekeluarga tak tenang seperti air sungai.. dah jadi ombak, sering berprasangka jadinya. Nak salahkan siapa ni?

Ahli keluarga jadi mangsa, mak ayah pening fikir, adik-adik tak boleh nak fokus belajar, sebab? Masalah dia.. Bila mak ayah ada penyakit atau sakit baru nak tergadah, tapi kalau yang dah meraban cinta, mana nak endah sakit atau tidak, pedulikan, asalkan bf tak sakit, hidup sepanjang zamannnnnnnnn!

Bila cari pasangan tak baik, mak ayah tak izinkan, tak restu..oh lupa! mak ayah kan dah jadi kedua penting, mula naik tanduk, tetap dengan kata hati...banyak bagi alasan, topeng dan salut juga kebaikan akan si dia, katakan juga apa yang baik, nafi pendapat orang lain. Inilah rasukan cinta tanpa iman!

Dosa dah lain kira, asal jumpa lepas rindu katanya, bermesra sampai lupa dunia, saham akhirat nanti semak, bila jumpa, izin mak ayah tiada. Habistu mana pangkat mak ayah? Hilang? Mana permata keluarga? Hilang?

Benarkah itu cinta sejati?

p/s : jangan pahitkan cinta yang manis.

Friday, October 28, 2011

Semester demi semester berlalu..

 Assalamualaikum wbt, dah lama tak update blog ni, sejak dapat cuti sem memang agak busy je.. Hari ni dapat tengok result semester 1 :) alhamdulillah.. secukup rasa dengan usaha pujah juga, terima dengan lapang dada dan bersyukur :) dan tamatlah pembelajaran bagi semester 1.
*Visual posting
(rujuk slip result yang telah disunting di bawah -.-" )
Dah lepas 4 subjek CORE :) dan tak perlu repeat paper :)
seterusnya..
Tinggal lagi 3 subjek CORE + subjek basic ( BTQ,Eng/EPT )
Kalau "lepas" semua semester 2, boleh lah dengan senang hati melangkah semester 3, kalau "lepas" juga semester 3 insyaAllah melangkah untuk ke main campus IIUM, Gombak, menyambung ijazah pula, dalam bidang apa tu wallahu'alam, kalau diizinkan Allah s.w.t diri ini ingin menyambung URP. Amin.. doakan..
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...